followers

busuk.org

Jumaat, 27 Januari 2012

Dunia Blogger Malaysia | Benarkah Ada Blogger Popular Tak Mahu Blog Lain Popular?



Salam...
Terkedu jugak bila gua dapat tahu berita ni..
tapi gua memang percaya sebab gua sendiri pernah mengalami perkara ni masa mula-mula gua berjinak-jinak dalam dunia blogging ni dulu..

Tapi sori der.. gua tak dapatlah nak tayang blogger yang  'nasihatkan' gua hari tu..
kata orang "yang berlalu biarkan berlalu" gua ni bukanlah kejam sangat sampai nak malukan atau menjatuhkan orang.
lagipun gua sedar diri gua ni masih tergolong dalam kumpulan 'newbie', nanti tak pasal-pasal gua dicop
macam-macam plak kan?

Eh..! apa plak gua merapu ni ye..? apa kes? hehe..takde la., sebenarnya gua saje jer..
gua rasa terpanggil bila gua baca Entri dari Bro Hasrul Hassan ni.


As-Salam.
Persaingan oh persaingan. Hebat sangat ke persaingan dalam dunia blog Malaysia ni? Kata Eqbalzack, Persaingan Itu Baik .... ya, HH setuju dengan statement tu, tapi sayangnya ... dengar-dengar ada blogger popular tak suka blog lain naik .. ehh ye ke? Lagi-lagi blog-blog baru yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan.

Apa mereka ini buat? Hmm mereka hasilkan entri yang cuba menidakkan cara dan kaedah newbie ini untuk meraih kepopularitian. Hmm .... pendapat HH, masing-masing ada cara untuk tampil menyerlah dalam dunia blog. Cuma, ada masa mungkin cara itu agak keterlaluan yang dirasakan tidak perlu bagi sesetengah blogger.

HH bukannya ingin sokong atau bantah, apatah lagi untuk melagakan sesama blogger. Fikirkan yang terbaik. Boleh cuba pelbagai cara promosi, andai tak sesuai dan boleh bangkitkan isu ... tak yah la guna ekkk ... huhuhuu ... HH pun banyak buat trial and error dan dah tengok feedback dan 'pulangan' yang dapat.

*p.s: Sentap gak dengan entri blogger tu .... tapi HH still respect dia (rujuk kepada sapa2 yang rasa popular) .. hehehehe

Gua memang setuju sangat dengan entri ni (atas)
Dan sebagai newbie, berilah kami peluang dan sokonglah kami.. bagi gua, semua blogger otai ke tak otai gua respect dan bagi sokongan sepenuhnya..
salam untuk semua sebagai tanda persahabatan.. :)


credit to: hasrulhassan.com

p/s maaf atas kekurangan

43 ulasan:

Kumbang Jingga berkata...

setuju2..bagus entry nie..sesama melayu tak mo gaduh2 hehehe

Unknown berkata...

"takyah la nak jadi blogger klu semua tak tahu"

inilah jawapan yg gua dapat dulu bila bertanya benda yg btl2 gua tak tahu
ada satu masa tu, pertanyaan gua langsung x dijawap.

Unknown berkata...

btl tu.. :)

Tanpa Nama berkata...

bodo

Ezad Skytech berkata...

"takyah la nak jadi blogger klu semua tak tahu"

huuhh...sentap tu...sebab kita tak tahu la kita tanya kan...sepatutnya bagi la tunjuk ajar kan sesama blogger...:D

shraqs berkata...

Tak payah layan... buat bodo je. Kalau dilayan makin sakit hati... masing2 ada cara tersendiri. Dalam dunia blog ni takde org yg layak nak dipanggil problogger ke apa semua,... ide masing2 cara penyampaian pun masing2 baru meriah blog..

Unknown berkata...

btl tu ezad.. kita ni budak bru belajar tak gtu? :)

Unknown berkata...

btl tu shraqs.. setuju sgt2 :)

Lieza Nordin berkata...

tajam kata2 y di lontarkan kpada mohd billy.. ((sabar je laa)) hu8... saya un baru sebulan lebih je jadi blogger kat blog aisya lieza.. hak8 ^_^ ....

FaizalRSD berkata...

memang ar..kerek je blogger pemes nih.kita ni bukan semua tau.diorang pun bukan tau semua yang kita tau.dah tak tau,kita tanya la ye dak?

Tuan Tanah berkata...

Bagi aku blog adalah open terbuka kepada sesiapa
siapa bijak dia punya....cuma dalam dunia blog nak kena berani...:)

kotak bulat berkata...

blogger femes? bukan sekejp dia nk femes..amik masa jugak kan. dulu pun dy pernh jdi blogger baru jugak. so tak yah kisahkan dia. keep it up tok majukan blog anda :)

Fakhruddin berkata...

biasa la persaingan..semua manusia nak berjaya...

Unknown berkata...

btl tu faizal.. malu btny sesat jln ekeke

Unknown berkata...

takpelah aisya... sy jdkan semua tu sebagai pengajaran dan semangat untuk sy berbakti dlm menyampaikan maklumat. insya allah

Unknown berkata...

btl tu tuan tanah..sy setuju sgt :)

Unknown berkata...

btl tu kotak..setuju sgt. thanks :)

Unknown berkata...

thanks komen sini udin :)

Pejuang Kesenian Extreme berkata...

Ala,popular pun dapat apa??Hanya pada nama..

Unknown berkata...

btl tu pejuang.. :)

kartikel.com berkata...

aku suka tengok blog lain naik. tu aku buat kartikel.com

Unknown berkata...

tahniah kartikel :)

ErnieFaizal Siti berkata...

Saya baru tak baru pun masih merangkak jugak..byk lg benda yg nak dipelajari..mcm td,saya baru tau autu bolgwalking tu apa..hehe..

Boy berkata...

Persaingan secara sihat tak pe... Jangan persaingan memburuk-burukkan orang.... Kan tak elok...

Unknown berkata...

sama la kt :)

Unknown berkata...

btl bro..gua sokong :)

Tok Jabit berkata...

Baru terperasan entri ni .. :) terima kasih atas backlink mantops ...

faizalnizam berkata...

yang di atas takkan selamanya di atas. presiden negara pun boleh digulingkan, inikan pulak blogger. kalau visitor stop visit blog dia, atau kena hack atau sebagainya - baru la tau langit tinggi ke rendah.

kita yang baru-baru. tolong menolong la sesama kita, and don't give s**t pada golongan yang sombong takbur besar diri. itu baru jadi top blogger, kalau kalau wakil rakyat ke ahli parlimen ke, tatau la mcm mana gamaknya.

fuzore berkata...

'melayu mudah lupa' itu yang aku nampak sekarang nih..

Unknown berkata...

t.kasih bro HH.. salam ramadan :)

Unknown berkata...

betul tu fyzal..sy setuju hehe..
ruzore... mungkin jgk ada btlnye kan bro?hehe

Muttallif berkata...

Hahaha...sebenarnya banyak kebaikkan yang kita dapat jika bantu membantu antara kita.

Contoh, semakin ramai yang mempunyai PR tinggi, semakin senanglah untuk semua blog maju. Bukan Jatuhkan antara satu dengan yang lain.

Unknown berkata...

ada macam2 cara untuk maju. kalau bayi kena merangkak dulu. kalau dah besar baru boleh berlari. tapi kalau yang dah besar tu cuba pijak kaki yang masih bayi tu supaya dia x boleh maju, itu namanya kejam.. hehe..

majulah blogger untuk negara.

Ayu berkata...

Rezeki masing2 Allah dah tentukan, buat apa la nak dengki sesama kita kan?huhu...

Tanpa Nama berkata...

Namaku - bagi ak lah, mmg wjar klau x ingin blogger lain naik, bnyak prsaingan, tapi taklah smpai biar org lain jtuh...sma2 jagelah..

huhu, ade sorg kwn ak ni, ak usehe dari awal berhari2 nk dpat like dlm 50k lepas tu sedap2 je die mntak sruh ak share...klau skali skale tu takpe jgak, ni bnyak kali...usehe sndiri tu malas sngt...lepas tu bile ak x mau share mcm2 die ckap, kedekutlah..

nk tlong biar berpade-pade...lalalala ~~~ haha

Terowong Informasi berkata...

tak payah nak popular sangat. Lagi senang. macam aku, malas dah nak pk populariti di dunia blog..Aku macam tahu siapa blogger yang dimaksudkan ini,,,

Mr.PiNGu berkata...

xpernah tau yg diri ini popular ke idak haha camne nak ukur populariti tu? haha

Unknown berkata...

t.kasih semua atas pandangan diberi..
apa yg penting kita kena jujur dlm bidang ni tanpa menjatuhkan rakan yg lain... bnyk taktik n teknik utk nak naik asalkan jln dan cara kita itu betul..berkerjasamalah sesama kita..bg sy, sy berblogging bknnya bertujuan nak naik..sy cuma nak berkongsi maklumat yg sy tahu...
selamat berpuasa semua :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

nurmisnan berkata...

Ambil ia sebagai cabaran saja utk berjaya dalam dunia blogger.. tak perlu kecil hati..

eXception berkata...

blogger otai mcm ni la aku x gemar... tamak...

Unknown berkata...

ada jgk dkalangan blogger baru yg sombong bila da pemes.. tp takpela bio kan aje

sweetkurma berkata...

betul lah tu, bagilah kami ruang dan peluang sebab kami baru

Naziman berkata...

Tak semua blogger popular macam tu, ada juga yang baik. Sokong lagi. Tapi blogger yang baik, bantu orang naik. Bak kata orang, kita bantu orang naik, kita sendiri pun naik.